19
jul 11
Sist oppdatert 21. juli 2011

Aegina Landsbyer

Bare 6,5 km unna Aegina by ligger ruinene av den forlatte byen Palaiohora, om du følger veien fra Aegina til Agia Marina. Denne gamle byen ligger ovenfor Agios Nektarios-klosteret, fra begynnelsen av forrige århundre.

Paleochora var hovedstaden til øya fra 800-tallet og frem til 1800-tallet. was the capital of this island from the 9th to 19th century. En utvidelse var vesentlig ettersom ruinene dekte en hel høyde toppet med et middelalderkloster. Området var full av kirker, den vakreste av dem er Omorfi Ekklesia (den vakre kirken), på grunn av sine viktige fresker. To angrep, et i 1537 av tyrkerne, og et senere av venetierne, har ikke totalt ødelagt denne perfekte "tilbake-til-fortiden"-reisen.

Sørover på øya følger vi Marathonasvegen, og finner klosteret til the Virgin Chrysoieontissa. Klosteret er datert fra 1600-tallet, og har en overraskende stil som minner om de befestede klostrene på Mount Athos. Det er absolutt verdt det å gå inn i kirken og nyte de uthoggede ikonene.

Følger vi kystvegen sørover kommer vi til fiskerlandsbyen Perdika, som ligger 9 km unna landsbyen Marathon. Når du er der kan du velge mellom å slappe av i en behagelig taverna (selvsagt er fiskerettene deres spesialiteter), eller prøve en av strendene med det krystallklare vannet, som gjør Perdika berømt. Også et annet alternativ er å ta båten til de pittoreske småøyene Angistri og Moni.

Bare 10 minutter med båt fra Perdika ligger øya Moni. En gang hørte denne øya til klosteret Chrysoleontissa, og derfra kommer navnet Moni, selv om det når er eigd av Hellas Touring Club. Et sant paradis for det ville dyrelivet (her er fullt av kaniner, kretiske fjellgeiter og påfugler), og denne steinete øya dekt av naturlige buskvekster venter på ditt besøk. Den har små sandstrender, og er perfekt for de som liker en svømmetur mellom steinene. Om du har tid til å følge fjellstien helt til toppen, kan du oppleve en utsikt over hele den saroniske gulfen ved siden av en gammel tysk minnesmerke fra andre verdenskrig.

Videre på veien nordøst vinner du de beste pistasje- og oliventrærne. Mellom dem ligger landsbyen Kipseli med basilikum fra St. Theodore (1282). Om du fortsetter denne veien er den neste byen Souvala, kun 10 minutter fra hovedhavnen Aegina. Nå til dags er Souvala en liten havn med mye sjarm, men i første halvdel av det 20. århundre var den hovedporten for Aegina, på grunn av eksporten av druer, svamper og johannesbrød. Tavernene rundt havnen er det riktige stedet for avslapning. I tillegg er Souvala berømt for sine varme vannkilder, som er sagt å være svært bra for huden.

Fortsetter du et stykke videre på samme vei, ender du opp i havnen Vaghia (4 km unna Souvala). Der finner du flere steder å svømme utenom allfarvei.

De fleste av øyas fjellandskap befinner seg i området mellom Aegina og Agia Marina. Sør for Messagros finner du et hus bygd i tradisjonell lokal stil. Det er kalt Rodakis-huset, bygd av Alexis Rodakis i 1880. En merkelig design med fire små statuer på hvert hjørne av det flate taket: en gris for lykke, en klokke som symboliserer tiden, en slange som det onde, og en due for fred.

Bare 30 minutter med buss fra Aeginas havn ligger den mest turiskjente landsbyen, Agia Marina. I gamle dager var det en utvidelse av den nærtliggende landsbyen Messagros, og navned kommer fra den vesle kirken Agia Marina. Dette er den mest fruktbare delen av øya, derfor er den dekt med vinhager, oliventrær og pinjeskoger. Agia Marina er ikke lengre et rolig sentrum, byen er full av leiligheter, hotell, butikker og tavernaer, alt du trenger for å ha en fullkommen ferie, dersaom du ikke leter etter de stilleste stedene. Turister kommer hit for den berømte brede sandstranden, selvom noen også foretreller et besøk til det fantastiske nærtliggende tempelet Aphaea.

Tre kilometer fra Agia Marina, på toppen av en høyde omringet av skog, ligger det doriske tempelet til Aphaea, som var den gamleste beskytteren av Aegina, men som ble byttet ut med Athene etter Athens seier. Dette tempelet er bygd i lokal stil og er berømt for å være det eneste overlevende eksempelet på et helleniosk tempel med en andre rad av søyler plassert i den indre delen av tempelet. Det egentlige tempelet er datert rundt 490 f.kr., og ble bygd opp for å feire seieren i Salamis-slaget. Her er også gamlere deler av andre templer (det første tempelet ble reist opp 560 f.kr. og ødelagt 60 år senere). Dette tempelet danner uansett et triangel av religiøs betydning, sammen med Sounion-tempelet og Akropolis, og det er et av de vakreste eksemplene i Hellas. Marmorsteinene med scener fra den trojanske krigen er fremvist i Munich Glyptotheque etter å ha blitt tatt vekk i 1811 og solgt til kongen av Baviera. Om du skulle være interessert, finner du restene av moderne utgravninger utstilt i Aeginas arkeologiske museum.

Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)Norsk nynorsk (Norway)Polish (Poland)English (United Kingdom)

Søk

Special Offer