19
jul 11
Sist oppdatert 21. juli 2011

Historie

I følge mytene og legendene, er Salamina oppkalt etter nymfen Salamina, datter av den korinthiske elven Asopou, og Koulouri fra det antikke kappet (Koulouris Akra), der den antikke byen ble bygd i det 4. århundre. I følge myten ble Poseidon forelsket i Salamina, og hun fødte Cychreus, den første kongen av Salamina, som var halvt mann og halvt fisk. Den neste kongen av Salamis var Telamon, som giftet seg med datter av Cychreus, Glauce. Etter hennes død giftes han seg med Erivia, eller Periboea, og den legendariske Aias (Ajax) født. Han var lederen av den salaminske og megarianske hæren under den trojanske krigen.

Ajax hadde en halvbror fra Hesione som hette Teucros, de tok begge del i den store trojanske krigen, og hadde 18 skip under sin ledelse. Etter den trojanske krigen og selvmordet til Ajax, returnerte Teucros til Salamina, sammen med Ajax' bror, Eurysaces. Teucros forlot øya og dro til Kypros, der han etablerte en ny by, og kalte den opp etter sitt fødested, Salamina. Øya Salamina var bebodd fra det neolittiske århundret, da de arkeologiske funnene ble funnet på sørsiden av øya. På grunn av sin geografiske plassering var den åsted for mange diskusjoner fra de større byene som ville kontrollere øya.

Det store slaget

Den største begivenheten i Salaminas historie er det store slaget av Salamina, som forandret kursen på historien på den tiden. Grekerne overvant perserne og avsluttet forsøket til de asiatiske barbarerne som ville okkupere Hellas og Europa. I 480 f.kr. tok perserne en del av øst-Hellas, i sitt forsøk på å legge Europa under seg. Etter slaget om Thermopylae, der Leonidas og 300 spartanske soldater døde heltemodig mens de forsvarte sine ideal og sitt land, seilte den persiske flåten til den saroniske gulf, og den greske flåten seilte til Salamina. Perserne ankret i Faliro-bukten der kong Xerxes hadde beordret halve flåten til å seile til Korinthos, og den andre til Attika og Elefsina.

200 egyptiske soldater seilte til Megara-bukten for å blokkere veien for den greske flåten, og samtidig landet den persiske hæren i Attika. Xerxes beordret sine tjenere til å plassere hans trone på en høyde med utsikt til Salamina-bukten, så han kunne beskue slaget. Denne høyden heter Egaleo. I de første timene av 28. september 480 år f.kr ankom Aristides fra Aegina for å gi beskjed til de greske generalene om at buktene til Megara og Elefsina var blokkerte.

Etter en del debbater mellom generalene om de skulle dra eller bli, bestemte de seg for å bruke Themistokles' planer om å kjempe mot den persiske flåten i den lille bukten til Salamina. Hellas hadde 1200 fartøy og en 300 000 mannshær til å forsvare seg, med kong Xerxes og general Ahemeno som ledere. Kampen startet ved soloppgang denne dagen, og varte hele natten. Den historiske Aschylos skriver: "Ved soloppgang neste dagen var havet dekt av skipsvrak og alle strendene dekt av døde menn, perserne trakk seg tilbake til Asia og endet her sitt forsøk på å okkupere Hellas og Europa."

Aeschylos, Sofoclis, Euripides

På øya Salamina, i tiden rundt det store slaget, samlet landets tre store poeter av alle århundre seg. Aeschylos, som tok del i det store slaget, og i ettertid skrev dets historie, Sofokles, en tenåring på den tiden, som tok del i seiersfeiringen, og sist men ikke minst, den mest tragiske av de tre, Evripides, født på Salamina på dagen for den store historiske begivenheten.

Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)Norsk nynorsk (Norway)Polish (Poland)English (United Kingdom)

Søk

Special Offer