19
jul 11
Sist oppdatert 25. juli 2011

Historie

Spetses, den sørligste øya i den saroniske gulf, har en storslagen historie, og æren av nasjonal anerkjennelse for sin vitale og ukalkulerbare bidrag under frigjøringskrigen mot det ottomanske styret.

Det høyeste punktet på øya er Profeten Elias, med en høyde på 291 meter. Ringveien er 24 km lang. Populasjonen på øya er 4100, flesteparten bor i Spetses by.

I antikken var øya kalt Pityoussa, som betyr pinjeklase. Navnet var sannsynligvis i bruk i 3000 pr frem til de første århundrene av den byzantinske perioden. Det nåværende navnet kommer fra veneterne, som kalte øya Isola de Spezzie, på grunn av de mange urtene som grodde på øyas fjell. Navnet Spetses ble senere tatt utifra denne forklaringen.

I en tid da turismen var mer eller mindre ukjent i resten av Hellas, hadde Spetses allerede et utmerket organisert hotell, det renoverte Possidonio. Dette ble bygd av Sotirios Anargyros, og underholdte både greske og utenlandske besøkende gjennom sommrene, og også i helgene under vintermånedene.

Spetses er i dag en av favorittøyene til både greske og utenlandske turister, og opprettholder en kosmopolittisk stil med besøkende viktige personer fra alle verdenshjørner. Plassert to timer med bil eller båt fra Athen, regelmessig kollektivtransport med Pireus, og nærheten til den peloponnesiske kysten gjør øya lett tilgjengelig.

Arkeologiske oppdagelser indikerer at Spetses først var bebodd under den helleniske perioden, omtrent 2300 f.kr. På grunn av sin geografiske plassering i den argoliske gulf, og sine mange kilder, ble øya brukt som provisjonsstasjon av skip som skulle til den peloponnesiske kysten.

I nyere tid, har mange ekskavasjoner kommet i mange områder, og belyst viktige historiske funn, som:

>Keramikk fra den første helleniske perioden, 3. årtusen f.kr. i området rundt Agia Marina.

>Tidlig byzantinsk basilika i Baltizaområdet.

>Byzantinske settlement i Zogeria

I tillegg er der viktige funn innen marin arkeologi, som:

Bronsealdersk skipsvrak, Dokos (2,200 f.kr.), antatt å være det gamleste funte skipsvraket i verden. Funn av skipsvrak er i en rengjørings- og restaureringsprossess, en vanskelig og tidkrevende prosedyre som krever mye tolmodighet og finner sted i spesielt tillagde rom i museet i Spetses - det mest velorganiserte museet i regionen, det har også høyeste sikkerhetsnivå.

Det mykenske skipsvraket Iria, datert omtrentlig 1200 f.kr. Funnet av dette skipsvraket har blitt restaurert i Spetsesmuseet, og er i dag utstilt i hovedetasjen. Denne utstillingen består av steinanker, store jordmugger fra Kypros, andre gjenstander fra Kreta, mykensk keramikk og mye mer.

Fra det 17. århundre økte befolkningen på øya, med nykommere fra peloponnesiske regioner som Lakonia, Kynouria og Hermionida. Fra rapporter og funn vet vi at det første middelaldersettlementet på Spetses ble bygd på nordvestsiden av øya, i et område kalt Kastelli, som betyr øyslottet. Murer omringte settlementet og akropolis var på høyden der St. Basil kirken står i dag.

Den gyldne tiden for øya begynte i det 18. århundre og fortsatte til begynnelsen av frigjøringskrigen i 1821. I løpet av denne perioden kom viktig utvikling innen navigasjonsmetoder, og mektige flåter ble bygt og opprettholdt til 1854. Etter frigjøringskrigen beholdt øya sin fremgang i mange år, men i begynnelsen av det 20. århundre begynte Spetses en nedgang, hovedsaklig på grunn av transportering av handelsutviklingen til Syra og Pireus. De to verdenskrigene brakte fattigdom, og mange beboere ble tvunget til å forlate øya. I slutten av andre verdenskrig, startet Spetses å overkomme disse nedgangsårene, og utviklet raskt i takt med de nye turistbølgene over Hellas, i fra midten av 1950-tallet, men klarte likevel og opprettholde sine tradisjoner og vaner. Spetses er en liten øy, og har blitt hedret for sine viktige bidrag til frigjøringskrigen i 1821, og frigjøringen av Hellas fra den ottomanske okkupasjonen.

I 1769, tok Spetsesbefolkningen del i revolusjonen på Peloponnese, og lidde av konsekvensene av sin deltakelse da Ottomanerne ødela byen i en av sine ekspedisjoner. Folket på Spetses viste igjen sin patriotisme i 1790, da de hjalt Lampros Katsonis, og igjen lidde under Ottomanerne.

Da frigjøringskrigen brøt ut i 1821, var Spetses den første av tre viktige marineøyer (Hydra, Spetses og Psara), som svarte på kallet om revolusjon. Disse tre øyene reiste revolujonære flagg helt fra begynnelsen.

Den 3. april 1821, etter St. Nikolas gudstjeneste, tok Spetsesbefolkningen over styre av øya og formet en lokal administrasjon for å rådgi Hydra og Psara. De spetsiske skipene hadde sukssess i å avkutte fortene i respektive Monemvassia og Nafplion, under ledelse av G. Panou og Laskarina Bouboulina. Desse to ottomanske områdene var umulige å nå fra land, og den eneste veien å få dem til å overgi seg var en marin blokkade, for å stanse forsyninger fra Tyrkia og deres allierte. Med innflytelse av det spetserne gjorde, tok Hydra og Psara også del i revolusjonen. Den spetsiske flåten angrep og sank ottomasnke skip utigjennom Egeerhavet, og støttet kampen for nasjonen ved å blokkere viktige havner og andre viktige steder. I juli 1821 kjempet skip fra Spetses med en skvadron fra den mektige ottomanske flåten nær øya Samos, og klarte å ødelegge et stort antall fiendtlige skip, og klarte videre å ta tyrkerne i Manibukten.

Under den marine blokkaden av Nafplion, viste spetserne uovervinnelig heltemod, og kjempet under kommando av Bouboulina og andre kapteiner. Under en brann prøvde de med små båter å nå de vanskelig tilgjengelige fortene i Nafplion. De spilte også en viktig rolle i slaget ved Tripolitsa, der de tok del fra begynnelsen, og på dagen av byens fall, 23. september, var de de første som nådde bymurene. I juli 1822, ble den spetsiske flåten sendt til Souda på Kreta, for å kjempe mot den egyptiske flåten, som ble alliert med tyrkerne, og spetserte jaget dem til inngangen av Dardanelle Straits. Det samme året kjempet spetserne mot general Dramalis, som innvaderte Peloponnes, og klarte å slå tilbake på angrepet av den ottomanske flåten på sin øy, de kjempet også på Mellolong.

Figuren som dominerte de marinske operasjonene i frigjøringskrigen i 1821 var Laskarina Bouboulina. Hun ble medlem av Filiki Etairia, en undergrunnsorganisasjon som holdt til i Europa og som forberedte revolusjonen i mange år. Hun bygde også Agamemnon, som var hennes flaggskip, og tre andre mindre skip, på egen bekostning. Hun brukte sin rikdom for å matforsyninger, våpen og ammunisjon for sine seilere og soldater.

Hatzigiannis-Mexis, den ledende spetser av all tid, så vel som Kosmas Barbatsis, og kapteinene Lambrou, Koutsis, Panou og Tsoupas, var viktige figurer som hjelpte til i Spetses bidrag til revolusjonen.

Besøkende har sjangsen til å lære om begivenhetene fra denne perioden i mange av de historiske stedene, som har blitt godt vedlikoholdt av spetserne.

Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)Norsk nynorsk (Norway)Polish (Poland)English (United Kingdom)

Søk

Special Offer