19
jul 11
Sist oppdatert 20. juli 2011

Pericles

THE MAN WHO FORGE EMPIRE
(490-429 B.C.),

Det praktfulle Hellas nådde et høydepunkt i det 5. århundre f.kr., i Athen, under ledelse av statsmannen Perikles. Han introduserte det Athenske demografi for de vanlige innbyggerne, han bygde fantastiske templer og statuer ved Akropolis, og han dannet det Athenske imperium. Perikles var det første valgte strategos, generalen, i 458. Generalene ble valgt årlig til å styre og lede fram den nødvendige strategien for å klare statens saker innenriks og utenriks. Perikles vant gjenvalget regelmessig i omlag 30 år. I en tid med konger og tyranner som statsledere, var hans politikk på hjemmebane å plassere staten i hendene til hele befolkningen, under et styre med lover. Forsamlingen lagde lovene, rådet av 500 mennesker utførte dem, og populære rettssaler dømte de som brøt dem. En lov som forbød borgerskap til de uten Athensk opphav på begge sider forsvant med Perikles støtte. Rundt denne tiden endte også krigen med Persia.

Det delianske forbundet, en føderasjon av greske bystater, hadde blitt dannet imot Xerxes og Perserene. Hver av statene ble ranket etter sin evne til å betale. Noen av de store øyene, som Naxos, kunne bidra med egne skip, mens de fleste andre ikke kunne dette. I stedet bidrog de med penger, Athen bygde skipene i sine skipshavner og rekrutterte mannskap. Perikles økte størrelsen av marinen og instituerte betaling av lønn til mannskapet. I 454 ble eigendommene til forbundet flyttet fra Delos til Athen. Perikles brukte forsvarspengene til å gjenoppbygge templene av gudene som hadde blitt ødelagt av perserene i 480. Han kranglet på at de allierte skulle betale for sitt forsvar og, dersom det stemte, hadde ikke Athen kunne holdt telling på hvor mye penger som ble brukt. I 447 startet arbeidet på Parthenon, og skulptøren Phidias begynte arbeidet med statuen av Athene.

Perikles realiserte sin ambisjon om å lage Athen, "dronningen av Hellas", ikke bare den vakreste, men også den mektigste av de greske statene. Han levde også til å få se Peloponnesstatene, under ledelse av Sparta, stå opp imot Athens overgrodde makt i Peloponneskrigene. De siste årene av hans liv var tider med storm og trøbbel. Mens Athen var beleiret med fienden utenfor murene, raste det en pest innenfor. For første gang falt Perkles i popularitet og ble avsatt fra sin posisjon. Han ble til og med bøtelagt med 50 talenter da han ble anklaget for underslag. Bare få uker etterpå ble han reinsatt av folket, med større makt enn tidligere. Men svakhetene fra et angrep av pest tok livet av Perikles den følgende høsten.

Deutsch (DE-CH-AT)GreekEspañol(Spanish Formal International)French (Fr)Norsk nynorsk (Norway)Polish (Poland)English (United Kingdom)

Søk

Special Offer